Faillissementen Daalt Met 20 Procent
Het aantal faillissementen daalt flink in Nederland. Kredietverzekeraar Atradius voorspelt voor 2017 een daling van 20 procent ten opzichte van een jaar eerder.Nederland zou daarmee een van de sterkste dalers van de eurozone zijn, zo meldt het bedrijf donderdag. In 2018 moet een daling van nog eens 5 procent volgen.

"De verbeterde vooruitzichten worden ingegeven door de aantrekkende mondiale groei", zegt Atradius. Nederland doet het goed dankzij de groeiende export en toenemende binnenlandse bestedingen.

In 2018 zal het aantal faillissementen in Nederland zo laag worden. dat er voor het eerst in vier jaar geen dubbele cijfers in de boeken worden gezet. "Het niveau van Nederlandse faillissementen bevindt zich nu al onder het niveau van vlak voor de crisis."

Internationaal
Het aantal bedrijven dat op de fles gaat, daalt vooral in ontwikkelde gebieden, zoals landen in West-Europa, Japan en de VS. Het totaal aantal faillissementen in deze landen daalt in 2017 met 3 procent. In 2018 is dat 2 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Atradius benadrukt wel dat Nederland oog moet houden voor de ontwikkelingen in omringende landen, waaronder België en het Verenigd Koninkrijk. “België laat dit jaar een verrassende stijging van het aantal faillissementen van 7 procent zien”, zegt het bedrijf.

Onder invloed van de Brexit-onderhandelingen stijgt het aantal faillissementen in het Verenigd Koninkrijk dit jaar bovendien met 2 procent.

NAFTA
Mogelijke beperkingen van het Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag NAFTA kunnen voor Nederland ook negatief uitpakken, waarschuwt het bedrijf.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich deze week juist weer met behoorlijk protectionistische toon uitgelaten over NAFTA. Tijdens een bezoek aan Phoenix in de staat Arizona schermde hij met het eenzijdig opzeggen van het akkoord.
  • 13 October 2017
  • NU