Fraudeurs die neprekening gebruiken
Nederlandse banken gaan vanaf dit najaar fraudeurs aanpakken die consumenten en bedrijven verleiden geld naar een verkeerde rekening over te maken. Als bij een overboeking de naam en het rekeningnummer niet bij elkaar horen, krijgen consumenten straks een waarschuwing, voordat ze betalen. Een langgekoesterde wens van consumentenorganisaties gaat daarmee in vervulling, zij het met vertraging, want eerder was de start van het waarschuwingssysteem al in de zomer voorzien.

Fraudeurs maken graag gebruik van een gat in de controle op het betalingsverkeer door banken; het rekeningnummer is leidend voor de banken. Als op een overboeking maar een echt Iban-rekeningnummer staat, maakt de naam bij de overboeking niet uit.
 
Gestopt met hergebruik
Sterker nog, op het uiteindelijke dagafschrift is uitsluitend de naam te zien die de fraudeur verzon. Dat houdt hem buiten het zicht, totdat de bank waar het rekeningnummer loopt onderzoek gaat doen. En dat kan even duren.
Daarnaast vergissen klanten zich soms, bijvoorbeeld wanneer ze geld overmaken naar een afgesloten bankrekening. Een rekeningnummer van een bekende kan door heruitgifte naar een nieuwe rekeninghouder zijn gegaan. Banken zijn pas dit jaar gestopt met hergebruik van oude rekeningnummers.

Rabobank ontwikkelde een waarschuwingssysteem om fraude en fouten met rekeningnummers te signaleren. Deze rekeningnummer-naamcheck wordt dit najaar door Rabobank uitgerold. Daarna volgen andere banken.

Marktplaats- en factuurfraude
Fraude komt geregeld voor, bijvoorbeeld door valse advertenties op verkoopsites als Marktplaats. Een koper bestelt en betaalt, maar krijgt niets geleverd. De frauderende 'verkoper' kan zich nu nog verschuilen achter een valse naam. Ook factuurfraude komt voor. Iemand doet zich voor als 'Kamer van Koophandel' en vraagt een bedrijf een vergoeding voor vermelding.

Volgens schattingen van de Betaalvereniging, een organisatie van aanbieders van betaaldiensten op de Nederlandse markt, gaat het ruim 15.000 keer per jaar mis bij overboekingen. En een op de vier mensen die ten onrechte geld ontvangen wil niet terugbetalen, volgens een schatting van de Consumentenbond. Dat gaat dus om duizenden gevallen door fraude of vergissing.

Gat in controle
Banken komen doorgaans in beweging na een of meerdere aangiftes bij de politie of een melding van een collega-bank. Daarna treden ze op, leert navraag. Een fraudeur kan zijn bankrekening dan allang hebben leeggehaald. Als hij een stroman als rekeninghouder inzet, blijft hij helemaal buiten beeld.

Voor een vergissing bij een overboeking is er de procedure onverschuldigde betaling. Hierbij bemiddelt eerst de bank. Als de verkeerde begunstigde na drie weken nog niet heeft teruggestort, moet de betaler zelf geld terugvragen bij de begunstigde. De bank geeft dan volgens de Betaalvereniging naam en adres van de begunstigde vrij.

Consumentenprogramma's en de Consumentenbond drongen al enkele jaren aan op een checkmogelijkheid, vóór betaling. Voor de 99% van de overboekingen die inmiddels via internetbankieren of mobiel bankieren gaat, biedt de check een waardevolle waarschuwing, denkt de Consumentenbond. Het systeem werkt overigens alleen voor Nederlandse betaalrekeningen.

Ouderwetse bankcliënten niet gewaarschuwd
De nieuwe rekeningnummer-naamcheck helpt mensen die nog geld overmaken met papieren formulieren niet. Het werkt alleen bij internet- en mobiel bankieren.

De Consumentenbond wil dat banken ook voor de mensen die nog met overschrijfformulieren werken iets gaan doen. Ook al bestaat nog maar iets meer dan 1% van de overboekingen uit papieren formuliertjes. Volgens een woordvoerder zijn juist mensen op leeftijd kwetsbaar voor fraude en vergissingen.
  • 13 October 2017
  • FD