Blockchain Update
Net als voorgaande jaren zal ik de komende weken weer een vijftal blogs voor BVCM schrijven, bij deze even wat woorden van dank voor deze mogelijkheid aan BVCM. De afgelopen series aan blogs zijn erg succesvol geweest, hiervoor natuurlijk ook dank aan U als lezers. De eerste blog in deze nieuwe serie van vijf heeft als titel 'Blockchain, een status update'.

De overige onderwerpen zullen zijn: 
2.           De analyse road map
3.           Mythes en legendes van de data analyse
4.           AI, mogelijkheden en beperkingen
5.           Waar zijn de vorderingen?

De afgelopen weken verschijnen er meer en meer artikelen, in gerenommeerde kranten als het Financieel Dagblad (klik hier voor het artikel) of op de nieuwssite van Reuters (klik hier) met als rode draad dat de realiteit rond BlockChain de hype aan het inhalen is. Een interessante weerspiegeling is hier de Gartner Hype Cycle:

Gartner Hype Cycle
 
In deze cyclus, die Gartner voor alle nieuwe technologische hypes of onderwerpen samen stelt, laten zien wat de verschillende ontwikkel stadia zijn. Ook voor zogeheten ‘emerging technologies’ als Blockchain wordt een Gartner cycle samengesteld. De laatste versie is van juli 2017, de volgende komt dus over drie maanden uit, hier een kopie:

Gartner Cycle
 
Volgens Gartner staan we met BlockChain technologie dus aan het begin, de vooravond, om in de ‘trog van ontgoocheling’ af te dalen. De hype is over en de realiteit, de status van technologische ontwikkeling, komt om de hoek kijken. Hoe ziet dat er dan uit?
 
Technisch staan de applicaties nog in de kinderschoenen, er zijn nog dagelijks meldingen van lekken waarbij serieuze hoeveelheden geld en data verdwijnen. Om echt serieus grote volumes aan transacties af te handelen (zoals betalingsverkeer) is de techniek ook nog lang niet ver genoeg, het duurt lang voordat een (BitCoin) transactie in het hele netwerk is gevalideerd. Nieuwe ontwikkelingen en oplossingen komen er aan (klik hier voor een voorbeeld), maar ook die hebben ontwikkeltijd nodig.
 
Daarnaast is er een heel belangrijk gevolg van onze enorm toenemende connectiviteit: legitimiteit en zelfs de waarheid wordt steeds meer bepaald door wat we er van vinden dan door reële ervaringen… Dus wanneer de publieke opinie, op aangeven van media, een richting hebben bepaald dan vormen we samen een breed gedragen verhaal. In het milieuvraagstuk, met duurzame energie, nu blockchain, maar in het verleden bijvoorbeeld ook zure regen, komt dit naar voren. Aanvaarding en verdere ontwikkeling zijn nodig, naast wat smart contracting en pogingen om breed gedragen BlockChains op te zetten moeten we het dal nog door volgens Gartner. Dat gaat 5 tot 10 jaar duren….
 
Meer weten over blockchain, het ontwikkelen van een (digitale) strategie of een keer een use case uitgelegd krijgen? Neem contact op met BVCM of rechtstreeks met Igor Wortel via igor@phalanxes.eu of +31 614 245 649
  • 26 April 2018
  • Igor Wortel