close
Aandacht of intentie?
De afgelopen jaren zijn er veel onderwerpen in mijn blogs aan de orde gekomen die vandaag de dag nog steeds actueel zijn en bij veel bedrijven op de agenda staan. Afgelopen week was ik op een congres waar ‘Chatbots’ (Chatbot mania) en het fenomeen ‘vraag het de data maar, de artificiële intelligentie zal antwoord geven’ (BigData, Begrippen en Mogelijkheden) aan bod kwamen. Deze laatste ontwikkelingen laten mooie vooruitgang binnen het bedrijfsleven zien.


Groei binnen bedrijfsleven

Het Nederlandse taalgebied is vorig jaar door Google systematisch aangepakt en er is een indrukwekkende leercurve doorlopen. Zo wordt er binnen een aantal credit management organisaties (in de dagelijkse operatie) steeds vaker gebruik gemaakt van Nederlandse chatbots (klantcontact) en artificiële intelligentie-oplossingen.
 
Maar waar stopt het dan? Zijn slimme data-analyse, interpretatie en geautomatiseerde opvolgacties het eindstation? Nee, dit is zeker niet het geval. Overal zie je dat de intelligente datasystemen zich richten op gedrag en de beïnvloeding daarvan. De overheid heeft hier zelfs een ‘core-business’ van gemaakt en uit zich moraliserend middels Postbus-51 spotjes. De moraal is dubbel: sturen op ‘niet-rook-gedrag’ maar intussen wel de schatkist vullen met de jaarlijkse stijgende belastingen op tabak.


These, antithese en synthese

Een van de mechanismen die hier worden gebruikt is de filosofische benadering van these, antithese en synthese. Een klassiek voorbeeld is ziekte (these) en gezondheid (antithese). Deze tegenstelling kan worden opgelost door te zeggen “doordat er ziekte is, is gezondheid aangenaam”. De synthese  (aangenaam zijn) zorgt ervoor dat de tegenstelling verdwijnt. In deze redeneertrant zou je mensen tot gezond gedrag kunnen aansporen door ze te vertellen hoe fijn het is om niet ziek te zijn.
 
Maar hoe kom je er dan bij dat dit systeem niet houdbaar is én niet het einddoel op zich? De systemen kunnen veel sneller leren en meer historische data interpreteren dan (menselijke) medewerkers? Dat zie je in heel kleine dingen, intuïtie en creativiteit blijven bijvoorbeeld onderbelicht, trends ontwikkelen en verspreiden zich razendsnel, je ziet steeds vaker mensen met dezelfde kleding, schoenen, telefoons, apps rondlopen. Een spreekwoordelijke eenheidsworst en er is gebrek aan influx of vernieuwing van buitenaf, de basisvoorwaarde voor evolutionaire ontwikkeling en tegenwoordig vaak als (disruptieve) innovatie aangegeven is weg.
 

Aandacht of intentie?

Een volgende stap zit in aandacht en intentie (Engels: attention and intention). Hoe kunnen we de aandacht krijgen en intentie aanwakkeren? In de credit management wereld zie je dat het business-to-business stuk zich trendmatig richting een geautomatiseerde order-to-cash oplossing beweegt, de overheid komt met soortgelijke (platform)initiatieven. Het business-to-consumer stuk blijft als laatste over, met de overheid als grootste opdrachtgever.
 
Als techneut en mijningenieur probeer ik het geheel te overzien. Wat over het algemeen als systeem wordt gezien, heeft niets met de technische definities van een systeem te maken. We moeten beseffen dat we overal de menselijke maat en dus vooral beperkingen herkennen en erkennen. We zijn onderdeel van een enorm complex geheel aan systemen met allemaal verschillende ontwikkelstadia, snelheden en vooral grenzen. Dus al proberen veel media ons te laten geloven dat we aan de rand van de afgrond staan in het antropoceen (soort verwijzing naar een geologische periode of tijdschaal waarin de mens de dienst uit maakt), het is zaak om de juiste aandacht en vooral intentie naar boven te halen.
 

Bent u al toe aan de volgende stap?

Zelfregulering van onze complexe wereld zal de volgende stap zijn. We moeten bovenal niet onze creativiteit en intuïtie verliezen. Het evenwicht zal alleen van mens-centraal naar data-centraal migreren en we moeten de techniek voor ons laten werken. Het is niet eng en het past binnen ons aanpassingsvermogen zoals we hebben gezien in eerdere (technische) veranderingen. De uitvinding van de auto leidt tot minder lichaamsbeweging maar door daar een loopband en een sportschool tegenover te zetten zijn we weer in balans.
 
Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met BVCM of stuur een mail naar Igor Wortel via BigData@phalanxes.eu.
  • 21 May 2019
  • Igor Wortel