Nederlandse Vorderingen
De Nederlandse curator in de zaak rond het faillissement van rederij Hanjin verwijt het Zuid-Koreaanse moederconcern onbehoorlijk bestuur. De curator heeft beslag laten leggen op vorderingen van de Koreanen op Nederlandse klanten. Dat blijkt uit het faillissementsverslag dat curator Carl Hamm heeft ingediend bij de rechtbank.

Hamm valt vooral over de dochteronderneming van Hanjin in Rotterdam, waar zestig mensen werkten. Dit bedrijf zou door het hoofdkantoor in Seoul slechts zijn gebruikt als instrument om kosten te drukken. Het Rotterdamse bedrijf kreeg slechts een kleine vergoeding, mocht geen winst maken en werkte exclusief voor het moederconcern.

Volgens de curator is daarmee naar Nederlandse maatstaven sprake van onbehoorlijk bestuur. Namens de Nederlandse schuldeisers is Hamm daarom een juridische procedure begonnen tegen de Koreanen.

Hanjin Shipping vroeg eind vorig jaar uitstel van betaling aan. Vervolgens ontstonden wereldwijd problemen met de levering van containers. Veel havens, ook die van Rotterdam, weigerden de schepen van Hanjin te lossen, omdat ze bang waren niet betaald te krijgen voor hun werk.
  • 13 October 2017
  • Nu.nl