close
De Eerste Voor BVCM
Laten we het proberen! De eerste blog van dit jaar voor BVCM! Waar ga je het dan over hebben? Een mismatch in dit geval, een vraagstuk of fenomeen wat lastig valt uit te leggen en dus niet goed te verklaren, maar misschien ook wel te begrijpen is.
 
Momenteel ontwikkelt technologie zich zo snel dat mensen het nauwelijks kunnen bijhouden, maar de snelle technologische ontwikkeling zorgt er wel voor dat we alle grote problemen inmiddels technisch op kunnen lossen. Internationaal hoeft honger geen probleem meer te zijn, gaan we steeds meer en beter in kringlopen werken of ruilhandel bedrijven waar geen valuta als betalingsmiddel aan te pas komen. Utopisch, maar over een paar jaar hoef je echt geen stofzuigerslang meer vast te houden, de robot rijdt vanzelf door je huis, leegt zichzelf in de juiste container en bestelt nieuwe filters wanneer de oude verstopt zitten of versleten raken.

Figuur 1

Maar de tegenreactie is er ook, met focus op de mogelijke gevaren en gebaseerd op eventuele consequenties achteraf. Het niet (kunnen) aanhaken bij de technische ontwikkeling, enerzijds vanuit de lineaire menselijke adaptie (zie figuur 1), anderzijds door de angst bevestiging en allerlei specialisten (of goeroes, techies, evangelists) die op de gevaren blijven hameren. Dunning-Kruger komt steeds vaker om de hoek kijken en wanneer je dit van een afstand gade slaat dan kan ik soms een glimlach niet onderdrukken. De afbeelding hieronder geeft de Dunning – Kruger cyclus weer.

Figuur 2

We zien ineens politici aan het roer waarvan we vanuit het verleden weten dat dit type niet altijd het juiste met ons voor heeft. Maar hier is ook nuancering nodig: is het beeld wat media schetsen wel het correcte? Rondreizen of gesprekken met lokale collega’s leiden geregeld tot verassend andere inzichten en technologie speelt hier eveneens een rol, men kan berichtgeving makkelijk manipuleren. Recente schandalen zoals over Cambridge Analytica, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het Brexit referendum spreken boekdelen. Onze eigen overheid doet hier aan mee, de recente berichtgeving in september over de politieacties waarbij vermeende terroristen zijn opgepakt waren perfect getimed. De daadwerkelijke acties vonden al in het voorjaar plaats, stonden in diverse media maar kregen niet of nauwelijks aandacht.
 
Alles bij elkaar komt het er op neer dat er vanuit onbegrip en dus angst een gebrek aan vertrouwen heerst. Vertrouwen is de basis voor nagenoeg alles wat we doen en opgebouwd uit een evenwicht van drie hoekpunten in een driehoek:

Figuur 3


Voor het achterliggende gedachtengoed hier een filmpje op YouTube.
 
Hoe werkt dit dan? Kijk eens naar de volgende afbeelding:

Figuur 4

Een authentieke foto, het ziet er uit als een oud kiekje uit een familiealbum, het onderwerp is empathisch want het gaat om een bruiloft. Wanneer nu de tekst logisch is, dus aansluit op het authentieke idee waar je je gemakkelijk bij in kan leven dan zal dat de inhoud van het artikel vertrouwen geven.
 
Hoe krijgen we het vertrouwen terug en gaan we gebruik maken van de technologische ontwikkeling en deze voor ons aan de slag laten gaan? Probeer te begrijpen wat er technisch aan komt, techniek staat voor logica, maar hij moet wel kloppen met het doel wat je voor ogen hebt. Artificial Intelligence op een legertank is niet logisch, het is zelfs een extreem gevaar om wapens intelligent te maken met computer technologie.
 
Wie en wat komt het meest authentiek over? Authenticiteit begint met het herkennen van verschillen, de verschillen tussen mensen, staten, bedrijven, etc. Deze verschillen maken ook echt het verschil en politici zijn dus per definitie niet authentiek. Verschillen erkennen leidt tot nieuwe verbindingen en mogelijkheden. De grootste uitdaging is echter om zelf authentiek te zijn en vooral te blijven.
 
Empatisch vermogen laat zich het best beschrijven in een voorbeeld: het sturen van tekstberichten tijdens vergaderingen, soms over de vergadering zelf. Tijdens een training die ik gaf jaren geleden bij een grote multinational gaf noemde is ik dat de momenten van de “BlackBerry-prayer”. Luisteren naar collega’s, vrienden, buren en daar de bijbehorende aandacht aan geven is een lastig maar levert direct verassende resultaten.
 
Zullen we dus gewoon wat vertrouwen in elkaar uitspreken? 
  • 8 January 2019
  • Igor Wortel