Het CDA vindt dat grote bedrijven veel te lang wachten de betaling van hun rekeningen aan mkb'ers en zzp'ers. In deze tijd van crisis hebben veel kleine bedrijven het al moeilijk genoeg en wanneer grote bedrijven dan ook nog maanden wachten met betalen, kan het ondernemers hun kop kosten. Omdat mkb'ers en zzp'ers vaak afhankelijk zijn van deze grote bedrijven, kunnen zij hier niet veel tegen beginnen.

Het CDA heeft samen met Hans Biesheuvel van ondernemersorganisatie ONL een voorstel bij de Tweede Kamer ingediend. Dit voorstel pleit voor een wettelijke vastgelegde vergoeding van 8% rente indien grootbedrijven de factuur na 60 dagen nog niet hebben betaald.

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het CDA voorstel en De Kamer wil dat minister Kamp voor 1 juni 2016 met een wetsvoorstel komt waarin de wettelijke vastgelegde vergoeding wordt geregeld. Hiermee wil de Tweede Kamer de ongewenste lange betalingstermijnen die op dit moment worden opgelegd door grootbedrijven terugdringen.

CDA Tweede Kamerleden Agnes Mulder en Pieter Omtzigt zijn blij met deze steun “De jaarlijkse kosten van achterstallige betalingen zijn 2,5 miljard euro. Kleine leveranciers houden hierdoor hun hoofd amper boven water. Te late betalingen vormen voor mkb'ers en zzp'ers een risico en een grote kostenpost. Het leidt tot liquiditeitsproblemen, doordat zij zelf betalingsachterstanden krijgen of rood staan bij de bank. Ook wordt de ruimte om slechtere maanden op te vangen, of om juist snel investeringen te doen, kleiner.”

De betalingstermijnen variëren momenteel van 60 tot 120 dagen, terwijl in de wet is geregeld dat facturen binnen 30 dagen betaald moeten worden, met een mogelijkheid om dit te verhogen naar 60 dagen. De uitzonderingspositie in de wet maakt het echter mogelijk dat grootbedrijven na 60 dagen alsnog kunnen betalen zonder dat hier een vergoeding tegenover staat. “Door het instellen van een wettelijke rente na zestig dagen kan op een effectieve en eenvoudige manier voorkomen worden dat kleine leveranciers gratis het grootbedrijf financieren, ” aldus Agnes Mulder.

Bekijk hier de infographic van het CDA.
  • 13 October 2017
  • CDA