Detailhandel Groeit Stevig
Binnenlands draait de Nederlandse economie nog uitstekend, maar met de export gaat het een stuk minder. Dat verdeelde beeld geeft het CBS dinsdag met twee nieuwe cijfers. De detailhandel heeft in november vorig jaar een stevige omzetgroei gerealiseerd, terwijl de export vrijwel geen groei te zien gaf.

De nieuwe cijfers sporen met de uiteenlopende trend die in veel Europese landen te zien is. Er is dankzij een nog steeds afnemende werkloosheid sprake een gezond doorgroeiende particuliere consumptie, terwijl de export en de industriële productie te lijden hebben onder de stagnerende groei van de wereldhandel. Maandag bleek uit cijfers van Eurostat dat de industrie in de eurozone in november minder geproduceerd had.

Detailhandel

Volgens het CBS zijn de detailhandelsomzetten in november vorig jaar met 4,1% gestegen vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is iets meer dan de plus van 3,3% over oktober. Het verkoopvolume lag in november 3,2% hoger. In de foodsector was er een toename van de omzet van 2,5% en in de non-foodsector van 3,8%. Via internetverkopen is er bijna 20% meer omgezet.

Volgens het CBS zijn deze cijfers gecorrigeerd voor de samenstelling van de koopdagen in november, want op sommige dagen, zoals zaterdag, wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 4,6% hoger dan in november 2017.

De omzet van de winkels in non-food groeide in november met 3,8%. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 3,1% hoger dan een jaar eerder. De verkopers van consumentenelektronica en witgoed, de schoenen- en kledingwinkels en de doe-het-zelfzaken realiseerden in november een omzetstijging.

Klein plusje export

Het volume van de goederenexport was in november 2018 slechts 0,6% groter dan in november 2017. De stijging is veel kleiner dan de 5,1% over oktober. Voor de import werd een krimp genoteerd van 1,5%, waardoor per saldo de handel met het buitenland in november wel bijdroeg aan de groei van de economie. De cijfers fluctueren wel, want in oktober groeide de invoer nog met 6,2%.

Vooral de export van machines en apparaten en aardolieproducten deed het volgens het CBS in november goed. Met de Exportradar probeert het bureau de omstandigheden voor Nederlandse exporteurs in kaart te brengen. De conclusie is dat deze in januari nog verder zijn verslechterd. Dat komt vooral, schrijft het CBS, doordat het oordeel in de eurozone over de exportorders minder gunstig is. Ook is er een teruggang bij de Duitse industriële productie.
  • 15 January 2019
  • FD