​Economie groeit over breed front door
De echt hoge snelheid is uit de economie, maar de groei zet verder door en van een dreigende recessie is geenszins sprake. Dat blijkt maandag uit CBS-cijfers over de maand mei van zowel de export van goederen als de detailhandelsverkopen. Het duidt erop dat de economie nog groeit over een breed front. Waarbij de import overigens sneller toenam dan de export.
 
Volgens het CBS heeft de detailhandel in mei 3,1% meer omgezet dan in mei vorig jaar. Dat was duidelijk meer dan de plus van 2,2% over april. Slechts een klein deel van de omzetstijging is het gevolg van gestegen prijzen, en het volume nam in mei met 2,8% toe.
 
Met name in de non-foodsector was er sprake van een stevige omzetstijging, terwijl er in de food-sector een geringe krimp was. Ook al zwakt de groei van de huizenmarkt en de bouw af, de branches die ervan afhankelijk zijn doen het nog steeds goed, met stevige plussen voor de meubelverkopers, en de verkopers van keukens en vloeren. De drogisterijen en kledingwinkels moesten in mei genoegen nemen met een daling van de omzet.
 

Exporteurs

Nederlandse exporteurs van goederen wisten in mei het volume met 1,5% op te krikken in vergelijking met mei vorig jaar. Dat is duidelijk meer dan de plus van 0,8% over april. Het gaat om de op één na grootste plus van de afgelopen zeven maanden en duidt erop dat de Nederlandse export van goederen wel veel van zijn vaart heeft verloren, maar ondanks de wereldwijde stagnatie van de handelsgroei nog geen krimp vertoont.
 
Daarmee doet Nederland het relatief goed. Ook de index van de inkopers in de industrie, de PMI van instituut Nevi, duidt nog steeds op groei bij de industrie. Over mei was die groei nog aanzienlijk, het cijfer voor de maand juni was minder gunstig.
 

Bijdrage aan groei

Het is echter de vraag of de handel met het buitenland in het tweede kwartaal van dit jaar positief zal bijdragen aan de groei van de economie. In mei groeide de import met 3,0%, een teken van een dynamische binnenlandse groei. Omdat de groei van de invoer die van de uitvoer duidelijk overtreft, betekent het ook dat de handel met het buitenland in mei per saldo negatief heeft bijgedragen aan de groei van het bruto binnenlands product.
 
De cijfers over mei geven geen volledig beeld van de handelstransacties met het buitenland. De in- en uitvoer van diensten zit er niet in. Die maken een steeds groter deel uit van de Nederlandse handel met het buitenland. 
  • 18 July 2019
  • CBS