​Economisch sentiment eurozone
Niets lijkt de stemming in de eurozone te kunnen verpesten. De index die het economische vertrouwen bij bedrijven en consumenten weergeeft, is met 1,4 punten gestegen tot 116,0 en staat op zijn hoogste punt sinds oktober 2000. Dat meldt de Europese Commissie maandag. Door persbureau Bloomberg gepolste analisten hadden op een beperkte stijging tot 114,8 ingezet. De graadmeter weerspiegelt de robuuste groei in de eurozone en geeft voeding aan de inschatting van economen dat het tempo eerder aantrekt dan inzakt. De barometer van de Commissie voor het ondernemersklimaat wijst inmiddels een waarde van 1,66 aan. Zo hoog is ze sinds 1985 toen de index voor het eerste werd berekend, niet geweest.

‘De economie van de eurozone wint absoluut aan momentum en een groeicijfer van 2,4% zoals in 2017, of zelfs nog wat hoger, kan zeker niet als een sprookje worden afgedaan’, schrijft Peter Vanden Houte van ING in een commentaar. Volgens Greg Fuzesi van JP Morgan zat de eurozone in het laatste kwartaal van 2017 op een groeiniveau van 3% geannualiseerd. Hij voorziet een lichte afname tot 2,75% over de eerste helft van dit jaar. ‘Maar dan moeten de stemmingspeilingen wel wat afzwakken in plaats van alleen maar nog beter worden.’

Zelfs in Griekenland
De stemming in de regio verbeterde marktbreed en in vrijwel alle eurolanden. Vooral in Frankrijk groeit het vertrouwen. Zo heeft het bedrijfsvriendelijke beleid van premier Emmanuel Macron een forse fusie- en acquisitiegolf teweeggebracht. Maar ook in Nederland en Duitsland, waar niemand zich druk lijkt te maken om de politieke verlamming in Berlijn, zien ondernemers en consumenten de toekomst steeds zonniger in. Zelfs in Griekenland is de stemming nu beter dan het langjarige gemiddelde.

Uit de cijfers van de Commissie blijkt dat het vertrouwen in de dienstensector, de industrie, de bouw en de detailhandel flink is gestegen. Beter dan verwachte verkoopcijfers schragen het optimisme in retailland. Statistiekbureau Eurostat meldde maandag dat de verkopen in november met 1,5% waren gestegen op maandbasis en met 2,8% op jaarbasis. Beide cijfers waren aanmerkelijk hoger dan verwacht.

‘De economie van de eurozone wint absoluut aan momentum en een groeicijfer van 2,4% zoals in 2017, of zelfs nog wat hoger, kan zeker niet als een sprookje worden afgedaan.’• Peter Vanden Houte van ING
Als de beurs een goede voorlopende indicator is voor de groei, ziet het er voor de eurozone dit jaar ook prima uit. De pan-Europese Stoxx600 schurkt tegen de 400 puntengrens aan, een niveau dat voor het laatst vóór de kredietcrisis is gezien. Het Europese beleggersvertrouwen is deze maand gestegen naar 32,9, aldus de Duitse denktank Sentix maandag. Die stand is de hoogste sinds 2007.

Eind aan ruime ECB-beleid?
Nu de groeivooruitzichten zeer positief blijven, zal de roep om een einde aan het ultraruime monetaire beleid (QE) toenemen, vermoedt Vanden Houte. Daarbij wijst hij op een interview dat Bundesbank-president Jens Weidmann had met de Spaanse krant El Mundo en op zijn wens om een einddatum voor het opkoopprogramma van de ECB. De ING-econoom benadrukt echter dat er veel angst is om prematuur op de rem te trappen en dat er ondanks de economische bloei nog altijd weinig inflatoire druk lijkt te bestaan.
  • 9 January 2018
  • FD