Groei Van Nederlandse Economie
Na een goed 2016 is het beeld van de Nederlandse economie in januari onveranderd positief gebleven. Zo komt woensdagochtend naar voren uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de handel met het buitenland en de detailhandelsverkopen. Beide onderderdelen van de economie vertoonden een stevige groei.

De export van Nederlandse goederen is in januari 5,7% hoger uitgevallen dan in januari van 2016. De stijging is in lijn met de plussen van de voorafgaande maanden. Bovendien overtreft de groei van de export die van de import waardoor de handel met het buitenland per saldo bijdraagt aan de groei van de economie. In januari namen de importen met 4,0% toe. Volgens het CBS zijn de exportomstandigheden in maart een stuk gunstiger dan in januari.

In de eerste maand van dit jaar groeide vooral de export van machines en apparaten, en van (basis)metaal- en chemische producten. Zowel de uitvoer van Nederlands producten als de wederuitvoer was hoger dan een jaar eerder.

Het CBS voegt er nog aan toe dat dankzij de ontwikkeling van de wisselkoersen de omstandigheden voor de export in maart een stuk gunstiger zijn dan in januari. Ook bleek uit eerdere publicaties dat het oordeel van Nederlandse en Europese producenten over de buitenlandse orderportefeuille en het Europese producentenvertrouwen is verbeterd.

De detailhandel heeft in januari 5% meer omgezet dan in januari 2016 en zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. Deze omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen. De groei is ook hoger dan de gemiddelde toename met 4,3% over het vierde kwartaal van vorig jaar. De prijzen stegen in januari met 2,0%, waardoor er voor het volume van de winkelverkopen een plus resteert van 3,2%.

Al vier maanden een stijgende lijn
Kledingwinkels hebben vanaf oktober 2016 nu elke maand een omzetstijging gerealiseerd. Bedroeg de groei in oktober 2016 bijna 16%, in november was dat ruim 9% en in december bijna 5%. De omzetgroei in januari 2017 kwam uit op bijna 8%, dat is de hoogste omzetgroei in de maand januari sinds 2006.

De winkels in voedings- en genotmiddelen lieten in januari een omzetstijging van 2,5% zien. De omzet van de supermarkten groeide met 2,6% en die van de speciaalzaken met 1,7%.
  • BVCM
  • FD