De Nederlandse arbeidsmarkt heeft een groot tekort aan financieel specialisten. Het totale aantal vacatures voor deze beroepsgroep steeg in het eerste kwartaal naar 43.200. De meeste vraag is er naar accountants-auditors. Blijkt uit een onderzoek dat arbeidsbemiddelaar Yacht dinsdag bekendmaakte. Dit bedrijf verzamelt elk kwartaal gegevens over de vraag op de arbeidsmarkt naar hoger opgeleiden in financiële functies.

Jonge assistent controllers
Het aantal vacatures in dit segment steeg in het eerste kwartaal met 11% ten opzichte van een jaar eerder. Opvallend is de sterk toegenomen vraag naar jonge assistent controllers, meldt Yacht.

De arbeidsbemiddelaar maakt voor het onderzoek gebruik van twee bronnen: Jobdigger (voor onlinevacatures) en de zogeheten Beroepen en Arbeidsmarkt Survey. Dit laatste is een continu onlineonderzoek onder de Nederlandse beroepsbevolking. Yacht stelt dat er geen dubbeltellingen zijn.

Ruimer profiel
De jongste cijfers over de arbeidsmarkt liggen overigens veel hoger dan de gegevens die Yacht de afgelopen jaren publiceerde. Daar is wel een verklaring voor. Het bedrijf is voor het arbeidsmarktonderzoek in 2016 overgestapt naar een andere dataleverancier (Jobdigger in plaats van Jobfeed) en hanteert nu een veel ruimer profiel van een financieel specialist dan in voorgaande jaren.

De onderzochte doelgroep loopt nu van accountant-auditor tot hypotheekadviseur, en van boekhouder of administratief medewerker tot medewerker krediet en lening. Het gaat wel in alle gevallen om een hbo-plus opgeleide groep.

Van alle vacatures staat 64% online uit via een intermediair. Hoelang de vacatures gemiddeld openstaan, heeft Yacht niet onderzocht. De sterkste groei in de vraag doet zich voor bij assistent controllers. Yacht telde in totaal bijna 1500 vacatures voor deze hoogopgeleide groep. Een jaar geleden waren dat er nog maar 670.

‘Doordat er meer vraag is naar dit profiel, zie je dat de markt reageert en het gemiddelde salaris voor deze functies fors stijgt met 17%’, aldus Ansco Dokkum, directeur Yacht Finance.

Accountant
De meest gezochte financieel specialist is nog steeds de accountant-auditor. Yacht telde bijna 3500 uitstaande vacatures voor deze groep. De businesscontroller staat op de tweede plaats. Voor medewerkers met dat profiel staan ruim 1700 vacatures open. Ook populair zijn businessanalisten. Het aantal vacatures bij deze beroepsgroep steeg in een jaar tijd met 18%.

Uit de kwartaalcijfers van Yacht komt naar voren dat er nog steeds te weinig auditors-accountants zijn, maar dat de tekorten niet meer zo sterk toenemen als in voorgaande periodes. In de eerste drie maanden steeg de vraag naar deze financieel specialisten met 7%, terwijl in voorgaande kwartalen het aantal vacatures voor auditors/accountants nog met tientallen procenten tegelijk toenam. De vraag naar businesscontrollers nam af in het eerste kwartaal: een min van 13% ten opzichte van een jaar eerder.

Randstad
In de Randstad hebben financials overigens de meeste kansen om een nieuwe baan te vinden. Maar de vraag naar financials neemt nu ook procentueel toe in Flevoland en Noord-Brabant, constateert Yacht.

Een trend is ook het groeiend aanbod van functies die parttime kunnen worden vervuld. Bij de in totaal 43.200 vacatures gaat het in 9100 gevallen om een parttime betrekking. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van de cijfers een jaar geleden.
  • 13 October 2017
  • BVCM
  • FD