Betalingsrisico’s Voor Exportbedrijven
Kredietverzekeraar Atradius heeft dinsdag bekendgemaakt dat ondernemers die veel exporteren rekening moeten houden met meer betalingsproblemen bij afnemers. Dit komt mede door de dalende energieprijzen, de verslechterde economie in Rusland en Brazilië en trage groei in opkomende landen in Azië. Atradius heeft wereldwijd toegang tot kredietinformatie over 200 miljoen bedrijven en verwacht dat het aantal faillissementen in 2016 blijft steken op 3%.
 
Herstel Eurozone
Toch zal het aantal faillissementen ondanks het economisch herstel van de Eurozone, twee derde hoger liggen dan in 2007, aldus het Atradius Economisch Onderzoek. Met name Griekenland krijgt het zwaar te voorduren, het aantal faillissementen zal daar in 2016 met 5% toenemen. In Nederland verwacht Atradius dat de daling van het aantal faillissementen in 2016 met 15% doorzet. Verdere landen die ook een daling zien zijn België, Frankrijk en Duitsland.
 
Nederlandse Exporteurs

Nederlandse exporteurs lopen volgens John Lorie, Hoofdeconoom bij Atradius, om meerdere redenen risico. Zo kan Nederlands grootste handelspartner, Duitsland, last krijgen van de groeivertraging in Azië. “Indirect zijn de gevolgen hiervan ook in Nederland voelbaar”, aldus Lorie. Daarnaast verwacht hij een vergelijkbaar effect voor de export naar Frankrijk en Italië, waar het aantal faillissementen nog groter is.
 
Bedrijven die rechtstreeks naar China, Rusland of Brazilië exporteren lopen uiteraard grotere betalingsrisico’s. “Verder wordt vooral de offshore industrie indirect getroffen door de lage energieprijzen, omdat ze niet langer rendabel zijn”, aldus Lorie.
  • 13 October 2017
  • FD