close
Nederlandse ondernemers houden vertrouwen in de toekomst, al is de stemming iets minder positief dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Het tekort aan arbeidskrachten speelt nu meer dan een kwart van de bedrijven parten, zo blijkt uit de conjunctuurenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek en werkgeversorganisatie VNO-NCW over het derde kwartaal. De onderzoekers peilen de stemming in het niet-financiële bedrijfsleven.

De indicator van het ondernemersvertrouwen staat nu op 13,4, terwijl die eerder dit jaar nog een recordhoogte van 18,9 bereikte. Door de bank genomen is de stemming echter nog steeds positief. Dat is al zo sinds 2014. Bedrijven verwachten in 2019 meer omzet, meer personeel en meer investeringen. Onderhuids zijn er echter tekenen van een minder rooskleurige blik op de toekomst. Zo is de winstgevendheid bij per saldo 2,9% van de ondernemers verbeterd, terwijl dat vorig jaar nog bij 9,4% het geval was.

Het knelpunt blijft het personeelstekort. Aan het begin van het vierde kwartaal werd 26% van de ondernemers hierdoor belemmerd bij de bedrijfsactiviteiten. Dat is weer een procentpunt meer dan in het vorige kwartaal. Begin 2016 gold dit nog maar voor 5% van de ondernemingen als een productiebeperkende factor. Het VNO wijst erop dat er in Nederland paradoxaal genoeg minder mensen werken dan elders in Europa. ‘Er zijn 1,5 miljoen Nederlanders die aangeven dat ze willen werken of meer uren willen werken. We roepen alle partijen op met praktische oplossingen te komen.’
  • 16 November 2018
  • FD