Soms zijn termen en definities misleidend en volgens mij is dit bij de definitie 'Robotica' ook het geval. Onder robotica wordt vaak iets geheel anders verstaan dan waar RPA oftewel Robotic Process Automation daadwerkelijk voor staat.

Met RPA wordt de volgende stap in softwareontwikkeling bedoeld, waarbij werkprocessen worden geautomatiseerd vanuit data en historie. Denk bijvoorbeeld aan webformulieren die automatisch worden (aan)gevuld. Dit soort voorbeelden maakt de term robotica is veel interessanter en sluit tevens aan bij het tijdsbeeld dat onder andere banen weg worden geautomatiseerd.
 

1 
Figuur 1. Proces automatisering volgt een limietstelling, zal een proces dus 100% automatisch en correct verlopen?
 
Er zijn echter wel wat kanttekeningen te plaatsen bij dit doemscenario:
  • Het transactionele werk (de bakjes op de bureaus) is al aan het verdwijnen. Dit levert voordelen op vier terreinen: kostenbesparing, tijdsbesparing, proces-kwaliteit en onderlinge procesaansluitingen.
  • Steeds meer applicaties verdwijnen naar de cloud en open source software, de trend gaat nog verder naar open source interfacing (zogeheten API’s).
  • De ontwikkeling volgt de technologische mogelijkheden die er zijn, het blijft opletten of het ook daadwerkelijk geschikt voor de bedrijfsomgeving is.
  • Menselijke creativiteit en intuïtie zullen de doorslag geven in de dagelijkse operatie en niet de technologisering. 

Hoe kom je er achter waar je winst kan behalen? Door bijvoorbeeld de experts binnen je bedrijf met de ongebruikte data aan de gang te laten gaan. 

 3
Figuur 2. Een bewezen succesvolle aanpak is een pilot: Think large, start small, move fast
 
Vond u deze blog interessant en wilt u graag meer over deze onderwerpen weten?
Schrijf u dan nu in voor onze kennissessie m.b.t. Big data, artificial intelligence, blockchain en financial robotics op woensdag 24 mei! We geven u graag meer inzicht en komen met reeds beproefde handvatten en (praktijk) voorbeelden om een beeld van de toekomst te schetsen.

Aanmelden kan via de onderstaande button. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Neem voor meer informatie contact op met BVCM of rechtstreeks via igor@phalanxes.eu.


Ik wil me graag inschrijven!
  • 13 October 2017
  • Igor Wortel
  • BVCM