close
The magic to think big
Normaal haak ik zelden in op de actualiteit met mijn blogs, maar soms komt er iets voorbij wat van de eigen standaard afwijkt. Zo stond er een paar weken terug een artikel in het Financieel Dagblad (FD) waarin de rol van de accountant binnen de digitaliserende wereld wordt belicht 'Accountants buigen of barsten in datawedloop met techreuzen'. Nu horen we dit soort dingen al langer, ook binnen credit management, wat het interessant maakt om hier meer duidelijkheid over te scheppen. Wat is er precies aan de hand? Waar gaat de toekomst verandering brengen? Hoe kan ik daar als kleine of grote onderneming op inspelen? De zomervakantie staat voor de deur waardoor dit het uitgelezen moment is om even over (actuele) zaken na te denken.

De accountant 2.0

Nieuwe technieken en de toepassing hiervan in de dagelijkse bedrijfsvoering ontwikkelt zich in een steeds hoger tempo. Echter is de mate waarin wij deze techniek toepassen niet afhankelijk van de snelheid waarmee die zich ontwikkelt, maar van de snelheid waarmee wij nieuwe technieken aanvaarden en vertrouwen. Investeren in cryptomunten wordt bijvoorbeeld als onbetrouwbaar bestempeld wanneer er in allerlei media te lezen is dat  applicaties gehackt worden en miljarden dollars of enorme hoeveelheden data verdwijnen. Het artikel in het FD citeert onder andere uit een rapport van de NBA, de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants. Hierin wordt aangegeven dat een toekomstige rol van de accountant met name ligt in het onderbouwen van de betrouwbaarheid van cryptomunten. Men vertrouwt een accountant meer dan een technologische reus uit Silicon Valley (denk aan Facebook, Google, Amazon etc.). De accountant: de brug tussen technische ontwikkeling en dagelijkse toepassingen? Loopt dat dan via de strenge wet- en regelgeving waaraan men zich moet houden?

Betrouwbare en toepasbare applicaties

Techniek trekt zich niets aan van de grenzen waarbinnen wij onze wet- en regelgeving bedenken, de capaciteiten om techniek te omarmen en toe te passen vanuit de wetgever (politiek) is zelfs aantoonbaar en beduidend lager dan vanuit het bedrijfsleven. We hebben dus per definitie ook techniek en technische oplossingen nodig om vertrouwen en betrouwbaarheid te waarborgen. In de basis is blockchain technologie hiervoor geschikt maar daar hebben we nog wel wat ontwikkeltijd nodig om betrouwbare en toepasbare applicaties te krijgen. Een mooi voorbeeld om dit te illustreren is een recente publicatie van Facebook over hun voornemen om per 2020 een Facebook valuta te lanceren: de Libra. Er is dus nog niets gelanceerd, er is nog geen product in de lucht, maar de potentie is enorm. Wanneer Facebook een betaalmiddel faciliteert heeft het vanaf het moment van lancering potentieel 2,3 miljard klanten, geen enkel ander initiatief kan vanaf de start-up fase op dit potentieel (en dus kritische massa) rekenen. Klik hier voor een filmpje over de ontwikkeling van social media de afgelopen jaren. Hoe gaat de wetgever na de recente (data)schandalen hier op inspelen? Wordt de handel in de munt verboden? Krijgen we weer van die mooie televisie waarin meneer Zuckerberg wordt ondervraagd door senatoren of Europese politici?

Groei en innovatie

De grote technologische bedrijven hebben diepe zakken om de strijd met de accountancy aan te gaan en dat is een ongelijke strijd. Voor kleine bedrijven en kantoren is het vrijwel onmogelijk om deze mate van investeringen te doen. Ten eerste zijn de grote techniekbedrijven alleen maar bezig met groeien. De kracht in een digitaal businessmodel zit hem niet in kostenfixatie maar in groei en de techniek in te zetten door deze voor je te laten werken. Men beconcurreert elkaar dus zeer hevig en investeert daar in, om de technische voorsprong te behouden en constant te innoveren. Men moet constant innoveren om toegevoegde waarde te blijven creëren, dit is één van de kenmerken die je ook direct uit datasets kan halen: de omzet maximalisatie, een soort glazen plafond of saturatiegrens.
 
Een ander kenmerk van een digitaliserende samenleving (beter: technische verbondenheid door nieuwe netwerkstructuren) is dat je op een andere manier naar je omgeving kan gaan kijken. De technische ontwikkeling zorgt ervoor dat je bijna dagelijks nieuwe applicaties (in de dagelijkse bedrijfsvoering noemen we dit vaak systemen) op de markt krijgt, steeds goedkoper en ik denk uiteindelijk zelfs helemaal gratis. Ook interfaces zullen op langere termijn helemaal gratis ter beschikking komen. Een andere manier om naar je bedrijfsvoering te kijken is door de datastromen los te trekken van de onderliggende en faciliterende systemen. Voordeel is dat je nu heel snel van systeem of applicatie kan wisselen wanneer zich een functionaliteits- of prijsvoordeel voor doet. Grote investeringen brengt dit dan steeds minder met zich mee. De keten wordt steeds vaker automatisch gesloten, op het moment dat er een order binnen komt weet je al wanneer je moet leveren en betaald gaat worden.

Is de creditmanager de datamanager van de toekomst?

Welke technische toepassingen zijn er allemaal beschikbaar en wat heeft zich op dit moment al bewezen? Tijdens onze MeetUp op dinsdag 27 augustus aanstaande gaan we het hierover hebben en komen ook drie specialisten aan het woord. We laten zien hoe data gedreven bedrijfsvoering werkt, hoe robotics je verder helpt en de eerste volledig digitale chatbot (een speaker op de tafel) in het Nederlands gaat ons verassen. De exacte tijden en locatie worden nog bekend gemaakt, alle sprekers hebben al toegezegd te komen en graag bij te willen dragen aan een leuke en leerzame avond. Klik hier om je aan te melden voor deze besloten MeetUp groep en hopelijk tot dan!

Meer weten over de mogelijkheden van data analyse of een keer een (data)intelligente omgeving bekijken? Neem contact op met BVCM of direct met Igor Wortel via igor@phalanxes.eu of +31 614 245 649
  • 18 July 2019
  • Igor Wortel