Vertrouwen consumenten verbetert
De stemming onder consumenten verbetert. Deze maand komt de graadmeter van het consumentenvertrouwen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) precies uit op 0, terwijl die vorige maand nog min 3 was. Dat betekent dat er in juni evenveel optimisten als pessimisten zijn.

Consumenten oordelen gunstiger over het economisch klimaat, zowel over wat achter ons ligt als over de verwachtingen over de toekomst, én over hun eigen financiële situatie. Kopers zijn ook iets vaker van plan iets aan te schaffen, ook als dat een grote aankoop is.

En dat doen ze ook, meldt het CBS in een ander bericht: Nederlanders hebben in april 1,8 procent meer besteed dan in april van vorig jaar. Vooral aan duurzame goederen zoals spullen voor de woning en huishoudelijke apparaten gaven ze meer uit, en verder aan de huur, verzekeringen, openbaar vervoer en aan bezoekjes aan kappers en restaurants. Personenauto's blijven echter uit de gratie.

Vorige week meldde het CBS al dat de detailhandel in april 2,3 procent meer heeft omgezet. De groei in de uitgaven van consumenten lag in april hoger dan in de drie maanden daarvoor, maar voor juni zijn de omstandigheden voor de consumptie volgens het CBS minder gunstig.
  • 20 June 2019
  • CBS