Zakelijke optimisme
Na een lange periode van onzekerheid is het stof neergedaald: zakelijk leiders van over de hele wereld concluderen dat dit een mooi jaar gaat worden, maar er zijn uitzonderingen.

​Door de Brexit en de verkiezingen in Amerika wisten ondernemingen lange tijd niet waarmee zij rekening moesten houden. Maar nu de uitkomsten duidelijk zijn, groeit het positivisme. Dit blijkt uit een enquête die accountants- en adviesbureau Grant Thornton ieder kwartaal houdt onder ruim 2600 senior executives uit 37 landen.

Het zakelijk optimisme staat wereldwijd op netto 38%. Dit betekent dat 69% procent van de respondenten positief is over het jaar dat voor ons ligt en 31% negatief. In Nederland is de onzekerheid nog niet geweken: in maart staan verkiezingen op de agenda. Ook de verkiezingen in Duitsland en Frankrijk kunnen effecten hebben op het optimisme van zakelijk leiders. Maar de invloed daarvan is relatief klein, zegt Frank Ponsioen, ceo van Grant Thornton Nederland: 'Wereldwijd gaan de zakelijk leiders hier grotendeels aan voorbij, omdat ze nu meer duidelijkheid hebben dan drie maanden geleden.' Het zakelijk positivisme staat in Nederland op 78%, een stijging van 10 procentpunt. 89% van de zakelijk leiders is hier dus bij voorbaat al positief over het komende jaar.

Niet overal gaat het goed. In sommige Europese landen is het optimisme gedaald; in Italië en Polen met 13 procentpunt, in Ierland met 22 procentpunt. Er is een tekort aan geschoold personeel en een bron van frustratie is ook de loonstijging die achterblijft bij de winststijging.

In Nederland staan als het aan de zakelijk leiders ligt alle lichten op groen voor het komende jaar. Alleen over de export zijn zij negatief: de verwachtingen daalden met 12 procentpunt naar 18% en bevinden zich nu op het laagste punt sinds medio 2014.
  • 16 October 2017
  • BVCM
  • FD