Onze BVCM/Call2Collect servicedesk voor DirectPay is bereikbaar via directpay@call2collect.com

Lees hier het volledige bericht.

Waarom debiteurenbeheer belangrijk is

Het Belang van Debiteurenbeheer in elk bedrijf

Elk bedrijf, ongeacht de grootte, heeft te maken met debiteurenbeheer. Dit proces uit de order to cash keten is cruciaal voor de financiële gezondheid van een onderneming. Interessant genoeg wordt slechts 58% van de zakelijke facturen op tijd betaald. Dit benadrukt het belang van effectief debiteurenbeheer.

debiteuren beheer cashflow DSO
 

De betekenis van debiteurenbeheer

Debiteurenbeheer omvat alle activiteiten die ervoor zorgen dat klanten hun openstaande facturen alsnog en op tijd betalen. Het proces begint vóór een overeenkomst met een klant en eindigt pas wanneer de factuur volledig is voldaan.
 

Waarom is debiteurenbeheer zo belangrijk?

Een effectief debiteurenbeheer beschermt niet alleen de cashflow van een bedrijf, maar voorkomt ook financiële problemen. Het is een schokkend feit dat 25% van de bedrijfsfaillissementen gerelateerd is aan late betalingen of het uitblijven daarvan door klanten. Dit onderstreept het belang van een proactieve aanpak van debiteurenbeheer.
 

Succesvol Debiteurenbeheer: Een Stappenplan in 7 Fasen

Een gestructureerde aanpak is essentieel voor succesvol debiteurenbeheer. Volg dit stappenplan voor een effectief debiteurenbeheer:
 

  1. Voorbereiding en Klantanalyse: Begin met een grondige controle van nieuwe klanten. Raadpleeg het handelsregister, controleer de kredietwaardigheid, en bevestig de tekenbevoegdheid.
  2. Duidelijke Afspraken Maken: Spreek betalings- en leveringsvoorwaarden af voordat je een overeenkomst sluit en leg deze schriftelijk vast.
  3. Facturatie: Verstuur facturen direct na levering van goederen of diensten. Zorg dat je factuur aan alle eisen voldoet en duidelijk is.
  4. Opvolging: Volg openstaande facturen actief op. Stuur tijdig betalingsherinneringen en neem telefonisch contact op als facturen onbetaald blijven.
  5. Aanmaningsproces: Begin met een vriendelijke herinnering en escaleer indien nodig naar een formelere aanmaning, eventueel gevolgd door een laatste sommatie.
  6. Incassoprocedure Starten: Als betaling uitblijft, schakel dan een incassobureau in. Informeer de klant duidelijk over deze stap en de bijkomende kosten.
  7. Juridische Stappen en Betalingsregelingen: Overweeg een jurist in te schakelen voor advies of actie. Als er betalingsproblemen zijn, probeer dan een betalingsregeling te treffen.
debiteurenbeheer stappen cashflow verbeteren
 

Debiteurenbeheer outsourcen

Het uitbesteden van debiteurenbeheer kan een strategische zet zijn voor veel bedrijven. Onze BPO-tak biedt diensten op het gebied van debiteurenbeheer, waardoor u zich kunt focussen op uw kernactiviteiten terwijl wij zorgen voor een tijdige inning van uw vorderingen.
 

Goed debiteurenbeheer = financiële stabiliteit

Een effectief debiteurenbeheer is onmisbaar voor de financiële stabiliteit en groei van elk bedrijf. Door de juiste strategieën toe te passen en te kiezen voor het uitbesteden van dit proces, kunt u zorgen voor een gezonde cashflow en het risico op financiële problemen minimaliseren.
 

Verbeter uw Cashflow: Laat uw Debiteurenbeheer aan Ons Over

Heeft u hulp nodig bij uw debiteurenbeheer? Ontdek hoe onze BPO-diensten u kunnen ondersteunen in het efficiënt beheren van uw debiteuren. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie!