Onze BVCM/Call2Collect servicedesk voor DirectPay is bereikbaar via directpay@call2collect.com

Lees hier het volledige bericht.

Relatiebeheer tijdens het incassoproces: praktische tips

klant relatie debiteuren beheer oplossingen
Het incassoproces wordt vaak gesimplificeerd tot een puur financiële aangelegenheid die zich richt op openstaande vorderingen innen. We leven echter in een tijd waarin klantbehoud en klantrelaties steeds hoger in het vaandel komen te staan. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van de cruciale rol die een incassoproces heeft op (klant)relatiemanagement. 

In deze blog bespreken we waarom het opbouwen en behouden van goede klantrelaties van onschatbare waarde is, zelfs bij openstaande schulden en wanneer een klant dus een debiteur wordt. 

Het cruciale verband tussen incasso en klantrelaties

Klanten zijn de levensader voor organisaties. Positieve relaties opbouwen heeft daarom talloze voordelen. Hoewel incasso de noodzakelijk procedure is om onbetaalde facturen te innen, kan dit klantcontact ook de kans zijn om klantrelaties zelfs te versterken. Hier zijn enkele redenen waarom dit belangrijk is:

 1. Behoud van vertrouwen
  Het incassoproces kan stressvol zijn voor zowel klanten als organisaties. Door klantvriendelijk en respectvol te communiceren behoud je vertrouwen. Juist in dit soort gesprekken kan het samen zoeken naar een oplossing, die werkt voor beide partijen, het vertrouwen doen groeien.
 2. Lange-Termijn waarde
  Dat de klant in financiële moeilijkheden verkeert wil niet zeggen dat dit blijvend is. In de toekomst kan deze klant wederom een waardevolle zakenpartner worden. Door haalbare oplossingen aan klanten aan te reiken, ervaren ze ondersteuning tijdens uitdagende periodes. Dit creëert versterkte mogelijkheden voor toekomstige samenwerkingen.
 3. Reputatiebehoud
  In het digitale tijdperk verspreidt nieuws razendsnel, zowel positief als negatief. Klantgericht incassobeleid voeren helpt om negatieve mond-tot-mondreclame en reviews te voorkomen en zo de bedrijfsreputatie te beschermen.
 4. Persoonlijk aanbod
  De klant die voorheen moeilijkheden heeft gehad, opent de deur naar cross- en upselling. Je begrijpt hun behoeften en uitdagingen al, wat het gemakkelijker maakt om oplossingen te bieden die aansluiten op hun situatie.

  debiteuren balans relatie vordering

Incassoproces in evenwicht: klanttevredenheid en resultaten

Klantrelaties versterken en schulden innen lijken op het eerste gezicht tegenstrijdig. Met een strategische benadering is het echter mogelijk om hier de juiste balans in te vinden. Maar hoe doe je dat?

 1. Empathische communicatie
  Toon empathie en begrip voor de moeilijkheden waar de klant mee kampt. Luister actief naar hun zorgen en uitdagingen en toon medeleven. Dit laat zien dat je hun situatie serieus neemt en hun welzijn oprecht belangrijk vindt.
 2. Gerichte erkenning en oplossingen
  Erken de unieke omstandigheden bij elke klant en bied specifieke, op maat gemaakte oplossingen aan. Dit kan variëren van flexibele betalingsregelingen tot het aanbieden van concrete data waarop de schuld kan worden afgelost. Deze aanpak benadrukt dat je bereid bent om samen te werken aan een haalbare oplossing voor hun financiële uitdagingen.
 3. Duidelijke grenzen
  Natuurlijk hebben goede klantrelaties een groot belang. Maar er komt een moment dat er duidelijke grenzen gesteld dienen te worden. Communiceer duidelijk over betalingstermijnen en mogelijke gevolgen bij niet-betaling. Het is goed om gepaste oplossingen te bieden, maar klanten dienen deze gemaakte afspraken na te komen.

 4. Waakzaamheid over de financiële status van de klant
  Het is van cruciaal belang om de financiële gezondheid van de klant accuraat in te schatten. Als er vermoedelijk een faillissement nadert, zet dan druk op het incassoproces om zo snel mogelijk betaling te verkrijgen. 

 5. Uitbesteden van debiteurenbeheer
  Overweeg het uitbesteden van debiteurenbeheer als de effectieve oplossing. Gespecialiseerde organisaties zijn ervaren, vinden optimale oplossingen en nemen de druk weg die bij het incassoproces komt kijken. Hierdoor hoef je geen moeite te stoppen in de debiteurenadministratie en je organisatie wordt ontzorgd.
Conclusie

Het incassoproces biedt niet alleen de gelegenheid om openstaande betalingen te innen, maar ook om waardevolle klantrelaties te onderhouden. Een strategische benadering waarbij klantbehoud centraal staat heeft positief effect en langetermijnimpact op het succes van een organisatie. Door klantgerichtheid, duidelijke communicatie en maatwerkoplossingen toe te passen, kun je de balans vinden tussen incasso-inspanningen en (klant)relatiemanagement. Dit zal de financiële gezondheid en reputatie van een organisatie ondersteunen en de loyaliteit van klanten versterken.

"Het incassoproces biedt niet alleen de gelegenheid om openstaande betalingen te innen, maar ook om waardevolle klantrelaties te onderhouden"