Onze BVCM/Call2Collect servicedesk voor DirectPay is bereikbaar via directpay@call2collect.com

Lees hier het volledige bericht.

Wat zijn uw uitdagingen op de huidige Arbeidsmarkt?

wat-zijn-uw-uitdagingen-op-de-huidige-arbeidsmarktHoe loyaal zijn uw medewerkers? Liggen er voldoende doorgroeimogelijkheden? Wat is de ruimte in het huidige salarisgebouw? En voldoen deze zaken nog of staat u er liever niet bij stil?

Uit onderzoek blijkt dat 10% van de werknemers in Nederland bij voorkeur vandaag nog de switch maakt van werkgever in een gelijke functie. Ongeveer de helft, 50%, zit 'stil' maar zegt wel om zich heen te kijken en is latent zoekende. De ontwikkelingen in de arbeidsmarkt, naast de flexwet, DBA en ook de krapte maken de uitdagingen voor nu en de toekomst bijzonder groot.

Steeds meer bedrijven moeten in de huidige economische groei gaan nadenken over een strategische personeelsplanning. Welke groei maken we door? Waar binnen onze organisatie heeft het welke gevolgen voor de kwantiteit en vooral kwaliteit van het personeel? Hoe blijven we in control en wie gaat ons daarbij helpen? Hieronder een aantal uitdagingen bij het vinden maar ook bij het binden van personeel:

  • Kennis en ervaringsniveau: deze onderdelen spelen steeds minder een rol. Wat kan iemand? En in welke mate is hij/zij gemotiveerd? Van belang is dat iemand zich blijvend staande kan houden binnen de diversiteit aan ontwikkelingen op relevante gebieden voor de functie. De wil tot ontwikkelen is dus steeds meer een essentiële eigenschap. Wat voor medewerkers hebben we later nodig? En waar moeten zij aan voldoen?
  • Andere job: meer dan de helft van de werknemers gaan er vanuit om binnen een jaar te switchen van baan. Men wil thuiswerken, minder reizen, meer uitdaging, een beter salaris of deelt simpelweg de visie van het bedrijf niet meer. Weten wat er speelt bij de werknemers geeft meer inzicht in wat er nodig is voor de benodigde continuïteit.
  • Door ontwikkelen: kijk niet enkel naar wat er nu wenselijk is binnen een functiehuis maar blijf voortdurend alle innovaties proactief volgen. Stel de medewerkers in de gelegenheid om bij te scholen. Inspelen op de toekomstige behoefte van de markt vraagt erom deze nieuwe benodigde competenties helder te houden en de medewerkers hier continue in mee te nemen.
  • “Nine to Five” is achterhaald: de 24 uurs economie vraagt om de flexibele inzet van personeel. Minder strakke werktijden, ruimte om thuis te werken, flexplekken buiten kantoor en ook meer ruimte in inleenconstructies en arbeidscontracten. Zorg voor inzicht in de workforce van komende week, maand en jaar gelet op de toekomstige groeistrategie en of het bedrijfsproces.
  • Specialisme is een niche: specialisten die specifieke kennis en know how meebrengen zijn op zoek naar een functie waar ze er toe doen. Met een andere waardering of meer zeggenschap in het totale proces ontstaat er meer intrinsieke motivatie, denk o.a. aan Agile werken.
  • Overheid zet de arbeidsmarkt in beweging: op het gebied van werkzoekenden, vijftigers en de Participatiewet zijn en komen er meerdere maatregelen en initiatieven om nog meer beweging te krijgen in de arbeidsmarkt.


Van een 'werkgeversmarkt' in een economische minder periode, naar krapte op de arbeidsmarkt. Dit zal hoe dan ook een dynamisch onderdeel blijven van onze economie. De bedrijven die daar serieus werk van maken door in te spelen op alle ontwikkelingen rondom de factor 'personeel' zullen gezocht worden door toekomstige werkzoekenden.

Een omgekeerde wereld? Misschien wel, in ieder geval de moeite waard de balans op te maken. Wilt u graag meer weten over dit ondewerp? Neem dan gerust contact met ons.