Onze BVCM/Call2Collect servicedesk voor DirectPay is bereikbaar via directpay@call2collect.com

Lees hier het volledige bericht.

Debiteurenbeheer uitbesteden, wat zijn de voordelen?

debiteurenbeheer-uitbesteden-wat-zijn-de-voordelenHet is één van die taken waar de meeste ondernemers een hekel aan hebben: debiteurenbeheer. Dat is ook niet zo vreemd. Als ondernemer levert u kwaliteit als het gaat om uw producten of diensten. U streeft ernaar om de klant tevreden te stellen en te houden. Als de klant op tijd betaalt, is dat een teken dat alles in orde is. Maar wat als de betaling uitblijft? Dan volgt er onzekerheid bij alle ondernemers, van beginnend tot ervaren. Hoe krijgt u het geld binnen zonder de relatie met de klant te beschadigen? Debiteurenbeheer uitbesteden is zeker een oplossing. Debiteurenbeheer vraagt ook expertise en tijd en als u die niet heeft, kunt u overwegen uw vorderingen uit te besteden.

Wat betekent het om debiteurenbeheer uit te besteden?

Wanneer u uw vorderingen uitbesteedt, betekent dit natuurlijk niet dat u de regie verliest over dit zo belangrijke onderdeel van uw ondernemingsactiviteiten. U bepaalt nog steeds de wijze waarop het debiteurenbeheer moet worden vormgegeven. Besteedt u uw debiteurenbeheer uit, dan voert de specialist dit uit op basis van uw aanwijzingen. Hij zal u zeker tips geven die hij in de praktijk heeft geleerd.

Voordelen en voorwaarden van uitbesteden op een rijtje:

1. De klantenrelatie blijft uitstekend
Het is een van de angsten van iedere ondernemer dat een klantrelatie zou kunnen stuklopen bij een verkeerde aanpak van het debiteurenbeheer. Gaat u het debiteurenbeheer uitbesteden, dan kiest u voor duidelijkheid, ook naar uw klant toe. U laat een expert het werk doen waarvan hij het klappen van de zweep kent. Alleen klanten die niet de intentie hebben te betalen of echt niet kunnen betalen, zullen zich hieraan storen. Mocht u het debiteurenbeheer uitbesteden, dan kunt u erop rekenen dat uw klantenrelatie uitstekend blijft.

2. De cashflow zal verbeteren
Als u het debiteurenbeheer uitbesteedt, dan wilt u daar natuurlijk ook resultaten van zien. Van een goede debiteurenbeheerder mag u ook verwachten dat de DSO (days sales outstanding) korter wordt. Deze indicator, die aangeeft hoeveel dagen een gemiddelde vordering openstaat, is een ideale manier om te toetsen in hoeverre het debiteurenbeheer verbetert. Minder krediet bij de debiteuren zorgt voor een betere cashflow en vermindert het werkkapitaal dat u nodig heeft. Bespreek met de debiteurenbeheerder de ontwikkeling van de DSO en uw verwachtingen daaromtrent.

3. Slechte betalers krijgen meer aandacht
Wellicht kent u het uit uw eigen onderneming: het is moeilijk om contact op te nemen over te late betaling. Daardoor krijgen slechte betalers vaak nog even het voordeel van de twijfel en wacht u nog een poosje om contact op te nemen. Als u besluit het debiteurenbeheer uit te besteden, krijgen slechte betalers juist extra aandacht. Daar zit immers het grootste risico voor uw onderneming en daar valt ook het meeste te winnen.

4. Een ervaren debiteurenbeheerder is een partner met expertise
Bent u zelf momenteel op de hoogte van alle wettelijke regelingen op het gebied van verkoopvoorwaarden? Zijn uw algemene voorwaarden nog wel van deze tijd? Weet u hoe u het best informatie kunt krijgen over de kredietwaardigheid van uw klanten? Debiteurenbeheer is meer dan alleen bewaken dat het geld tijdig binnen komt. Het begint al bij de beoordeling van de kredietwaardigheid van een potentiële nieuwe klant. Bovendien is het van belang om te blijven volgen dat er geen problemen optreden in de kredietwaardigheid van bestaande klanten. Dat kan een debiteurenbeheerder ook voor u verzorgen. Als u de vorderingen uitbesteedt, krijgt u eveneens een partner die op de hoogte is van de laatste jurisprudentie op dit specifieke gebied.

Wat kost het om vorderingen uit te besteden?

Zoals u wellicht al verwachtte, kunnen de kosten van het uitbesteden van debiteurenbeheer variëren. Individuele dossiers hebben vaak een vast tarief. Mocht u besluiten om het hele debiteurenbeheer uit te besteden, dan worden de kosten vaak op voorhand contractueel vastgelegd en is dat in het algemeen gebaseerd op de omzet van de facturen, maar ook op de ouderdom van de huidige debiteurenportefeuille. Debiteurenbeheer uitbesteden is voor u relatief eenvoudig te vergelijken met de kosten die u nu zelf maakt in de vorm van bestede uren bij opvolging van debiteurenkwesties. Vergeet in dat geval ook niet de geleden schade door eerdere wanbetaling.

Debiteurenbeheer uitbesteden = meer tijd voor uw core business.

Er zijn diverse redenen om het debiteurenbeheer uit te besteden. De belangrijkste is misschien wel dat u zich in dat geval volledig op uw eigen vakgebied kunt concentreren. Wanneer u ervoor kiest het debiteurenbeheer uit te besteden aan een professional zal dat u veel frustraties besparen en voor extra rust zorgen.

Wilt u graag meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.